Wat is het eerste dat in je opkomt als je denkt aan wielergeschiedenis? Het zou een klassieker als Parijs-Roubaix of de Giro d 'Italia kunnen zijn? De fiets die het meest tot verbeelding spreekt? Is het Bianchi, die een verbazingwekkende 127-jarige geschiedenis heeft, herkenbaar aan het prachtige "Celeste” de onmiskenbare "Bianchi Blue”.

De geschiedenis van een van 's werelds topmerken begon in 1885 toen de 21-jarige Edoardo Bianchi zijn kleine fietswinkel opende en zich richtte op reparaties in Milaan in de straat Via Nirone nummer 7. Na slechts drie jaar in het bedrijfsleven creëerde hij zijn eerste fiets en in 1896 begon hij met zijn fiets in de race als een proeftuin, dat een totaal nieuw concept was op dat moment. Binnen 3 jaar na het invoeren van de racerij, hadden de Bianchi fietsen hun eerste internationale overwinning in de Grand Prix van Parijs, de voorloper van de Tour de France, al op hun ongekende erelijst staan.

Tussen de wereldoorlogen bleef Bianchi fietsen ontwikkelen en een groot aantal races winnen, waaronder de Giro D’Italia en de Giro di Lombardia. In 1940 begon de grote Italiaanse kampioen Fausto Coppi te rijden voor Team Bianchi. Coppi zou zorgen voor een ongekende reeks aan overwinningen met als voornaamste in 1949 en 1952 de Ronde van Frankrijk en in 1940, 1947, 1949, 1952 en 1953 de Ronde van Italië. Coppi slaagde als eerste renner ooit in het winnen beide Rondes in 1949 en 1952.

Rond deze tijd is de beroemde blauwgroene kleur ‘’Celeste’’ geboren, ook wel Bianchi Blue genoemd. Er zijn diverse theorieën en mythes waar deze zeer erkende kleur vandaan kwam:

  • Eduardo maakte de kleur ter ere van de mooie ogen van Koningen Margherita van Italië.
  • Het was Eduardo’s eerbetoon aan Milaan en de mooie hemel, oftewel ‘’Celeste’’
  • Nog een verhaal is dat Celeste een meng fout was voor op de teamfiets slechts enkele dagen voor de Giro Italia. Fausto Coppi en zijn teamgenoten dachten dat de fietsen met opzet op die manier waren geschildert voor goed geluk.
Hoe de kleur dan ook is ontstaan, het blijft een van de meest erkende en gewilde kleuren ooit in de wielersport! "Passione Celeste".

Vandaag de dag gebruikt Bianchi al haar kennis en ervaring voor de beste professionele renners in de wereld. Momenteel is men sponsor van Belkin met daarin vele bekende renners. Tevens word Bianchi vertegenwoordigd in het peloton door de Italiaanse formatie Androni- Giocattoli.

Met meer geschiedenis dan enige andere fiets in de wereld komt de ervaring die nodig is om een prachtig product te ontwikkelen helemaal tot ontplooiing. Met deze ervaring heeft Bianchi een goede basis om vooruit te denken en is Bianchi producten blijven ontwerpen die technologisch geavanceerd zijn en tegelijkertijd voldoen aan de hoge eisen van de consument.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.